Ramai mengeluh buat sotong tempura ; tepung tanggal / tepung keras / lemau / meletop. Hari ni sy nak share resepi dan teknik utk sotong tempura yg rangup dan salutan yg ringan. Sy sertakan sekali tips kepekatan batter (bancuhan) yg betul.
Dalam bekas berpenutup:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder (wajib ada utk efek bubble rangup)
Garam
Kunyit
Kacau rata adunan ni dahulu
kemudian barulah masuk sotong, tutup & goncang bekas. Pastikan goncang rata. *ini bahan asas. Jika nak letak rempah kering lain silakan.
Hasilnya gini.
Kemudian ambil sotong. Asingkan masuk tpt lain.
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder (wajib ada utk efek bubble rangup)
Garam
Kunyit
Kacau rata adunan ni dahulu
kemudian barulah masuk sotong, tutup & goncang bekas. Pastikan goncang rata. *ini bahan asas. Jika nak letak rempah kering lain silakan.
Hasilnya gini.
Kemudian ambil sotong. Asingkan masuk tpt lain.
Tempura bermaksud saduran rangup yg ringan dan berongga. Ia tidak keras berkeping2 sebaliknya ia lebih crunchy. Tekstur saduran seakan2 'twisties' dan tidak flaky.
Tepung yg tinggal dari adunan goncang tadi di campur pula dgn air sejuk. (Air berais: airnya sahaja)
Ujian utk dpt konsistensi kepekatan yg betul :
Masuk air sedikit demi sedikit hingga dpt adunan spt dlm gambar. Uji dgn kaedah buat jalur pada sudu.
Ujian utk dpt konsistensi kepekatan yg betul :
Masuk air sedikit demi sedikit hingga dpt adunan spt dlm gambar. Uji dgn kaedah buat jalur pada sudu.
Kemudian sengetkan sudu. Pastikan jalur lambat bertaut. Itulah kepekatan yg betul.
Celup sotong satu persatu dan goreng dlm minyak yg panas hingga keemasan. Pastikan celup keseluruhan. Tempoh menggoreng jgn terlalu lama. Maksima seafood dlm takat didih cuma 2 minit. Utk goreng cukup sekadar seminit. Bergantung saiz sotong dan suhu
Perhatikan saduran tepung nmpak ringan dan sedikit gelembung. Rangup sadurannya tetapi isinya kekal lembut. Selamat mencuba ! (^_^)
Semangkuk sotong. Sy guna bahagian 'ring' sahaja. Susun gini atas napkin. Elak susunan yg blh menakung air. Teknik ni bertujuan menyejat air sotong dan memendekkan masa menggoreng supaya sotong kekal lembut.
*Knp sotong slalu bertukar jadi bom bila digoreng? Inilah sbbnya..sbb air dlm sotong membuak keluar bila panas. Air tu juga tendang tepung smpai tanggal.
*Knp sotong slalu bertukar jadi bom bila digoreng? Inilah sbbnya..sbb air dlm sotong membuak keluar bila panas. Air tu juga tendang tepung smpai tanggal.
Amik satu lg napkin letak atasnya dan tekan2 perlahan utk serap airnya. Biarkan sebentar. Napkin bior yg elok skit. Takut koyak jadi sotong pakai napkin pulak. Guna sapu tgn pon blh.
No comments:
Post a Comment