Saturday, December 19, 2015

RESIPI KUEW TIAU FISH BALL SOUP CHEF AMER

Shared Chef Amer's album.






KWEY TEOW FISH BALL SOUP

Updated on Monday


Menu ini merupakan antara menu kegemaran keluarga saya. Setiap bulan pasti ada permintaan dari anak-anak. Rasa supnya yg jernih dan ringan tidak berempah serta rasa manis dari stok udang menjadikannya bertambah lazat.

Penyediaanya juga mudah. Seperti biasa resepi ini utk hidangan 10 pax.

1 kg Kwey Teow ( Halus)
500 gm Fish Ball (Halal & Premium)
3 pcs Fish Cake - Hiris nipis
10 biji Telur
200 gm Sayur Sawi Jepun / Salad
100 gm Daun Bawang - Potong kecil

Stok :
5 lit Air
100 gm Ikan Bilis - Bungkus dgn kain
300 gm Udang - Kupas kulit & kepala
300 gm Rangka Ayam - Bersihkan
50 gm Kacang Soya - Basuh
1/2 btg Carrot - Potong pendek
1/4 btg Celery - Potong pendek
1/4 btg Leek - Potong pendek
4 biji Bwg Putih - Ketuk sedikit
1 inci Halia - Ketuk sedikit
1/2 biji Tomato
2 tsp Serbuk Pati Ikan Bilis
1/2 tsp Gula
2 tbs Garam
1/2 tsp Serbuk Lada Putih

Cili Kicap :
15 biji Cili Padi - Potong kecil
1 tbs Kicap Manis
4 tbs Air Stok / Air Panas

Minyak Bawang Putih :
10 biji Bwg Putih - Cincang
15 ml Minyak

1. Untuk stok - Masukkan air ke dalam periuk bersama ikan bilis yg telahh dibasuh & diikat dgn kain muslin agar stok tidak keruh nanti, kulit udang, rangka ayam, kacang soya ( ini lah rahsianya agar stok sedap & lemak) dan semua bahan lain.

2. Didihkan perlahan stok selama 90 minit, pastikan api kecil sahaja agar stok tidak mengelegak (ini teknik utk mendapatkan stok yg jernih)

3. Untuk Cili Kicap - Masukkan cili padi potong ke dalam mangkuk, tuangkan air panas & terus toskan, masukkan kicap & stok panas.

4. Untuk Minyak bawang putih - Panaskan minyak & goreng bawang putih cincang hingga kekuningan, angkat & toskan. Bila minyak sudah sejuk, campurkan kembali bawang putih goreng tadi & simpan di dalam botol.

5. Minyak & bawang putih goreng ini boleh dimakan bersama masakan sup yg lain

6. Celur sebentar kwey teow halus ( kwey teow yg halus adalah utk masakan berkuah/sup manakala kwey teow yg lebar utk masakan bergoreng), celur isi udang tadi & toskan.

7. Untuk menghidang - Tapis stok ke dalam periuk lain, didihkan dan campurkan fish ball, fish cake, telur & sayur.

8. Masukkan kwey teow & isi udang ke dalam mangkuk, sendukkan sup berserta fish ball & sayur tadi. Taburkan daun bawang, minyak & bawang putih goreng serta cili kicap.

9. Jangan lupa baca bismillah & doa makan dulu ya. Selamat menjamu selera..

No comments:

Post a Comment