Shared Chef Amer's album.
KWEY TEOW FISH BALL SOUP
Updated on Monday
Menu ini merupakan antara menu kegemaran keluarga saya. Setiap bulan pasti ada permintaan dari anak-anak. Rasa supnya yg jernih dan ringan tidak berempah serta rasa manis dari stok udang menjadikannya bertambah lazat.
Penyediaanya juga mudah. Seperti biasa resepi ini utk hidangan 10 pax.
1 kg Kwey Teow ( Halus)
500 gm Fish Ball (Halal & Premium)
3 pcs Fish Cake - Hiris nipis
10 biji Telur
200 gm Sayur Sawi Jepun / Salad
100 gm Daun Bawang - Potong kecil
Stok :
5 lit Air
100 gm Ikan Bilis - Bungkus dgn kain
300 gm Udang - Kupas kulit & kepala
300 gm Rangka Ayam - Bersihkan
50 gm Kacang Soya - Basuh
1/2 btg Carrot - Potong pendek
1/4 btg Celery - Potong pendek
1/4 btg Leek - Potong pendek
4 biji Bwg Putih - Ketuk sedikit
1 inci Halia - Ketuk sedikit
1/2 biji Tomato
2 tsp Serbuk Pati Ikan Bilis
1/2 tsp Gula
2 tbs Garam
1/2 tsp Serbuk Lada Putih
Cili Kicap :
15 biji Cili Padi - Potong kecil
1 tbs Kicap Manis
4 tbs Air Stok / Air Panas
Minyak Bawang Putih :
10 biji Bwg Putih - Cincang
15 ml Minyak
1. Untuk stok - Masukkan air ke dalam periuk bersama ikan bilis yg telahh dibasuh & diikat dgn kain muslin agar stok tidak keruh nanti, kulit udang, rangka ayam, kacang soya ( ini lah rahsianya agar stok sedap & lemak) dan semua bahan lain.
2. Didihkan perlahan stok selama 90 minit, pastikan api kecil sahaja agar stok tidak mengelegak (ini teknik utk mendapatkan stok yg jernih)
3. Untuk Cili Kicap - Masukkan cili padi potong ke dalam mangkuk, tuangkan air panas & terus toskan, masukkan kicap & stok panas.
4. Untuk Minyak bawang putih - Panaskan minyak & goreng bawang putih cincang hingga kekuningan, angkat & toskan. Bila minyak sudah sejuk, campurkan kembali bawang putih goreng tadi & simpan di dalam botol.
5. Minyak & bawang putih goreng ini boleh dimakan bersama masakan sup yg lain
6. Celur sebentar kwey teow halus ( kwey teow yg halus adalah utk masakan berkuah/sup manakala kwey teow yg lebar utk masakan bergoreng), celur isi udang tadi & toskan.
7. Untuk menghidang - Tapis stok ke dalam periuk lain, didihkan dan campurkan fish ball, fish cake, telur & sayur.
8. Masukkan kwey teow & isi udang ke dalam mangkuk, sendukkan sup berserta fish ball & sayur tadi. Taburkan daun bawang, minyak & bawang putih goreng serta cili kicap.
9. Jangan lupa baca bismillah & doa makan dulu ya. Selamat menjamu selera..
Penyediaanya juga mudah. Seperti biasa resepi ini utk hidangan 10 pax.
1 kg Kwey Teow ( Halus)
500 gm Fish Ball (Halal & Premium)
3 pcs Fish Cake - Hiris nipis
10 biji Telur
200 gm Sayur Sawi Jepun / Salad
100 gm Daun Bawang - Potong kecil
Stok :
5 lit Air
100 gm Ikan Bilis - Bungkus dgn kain
300 gm Udang - Kupas kulit & kepala
300 gm Rangka Ayam - Bersihkan
50 gm Kacang Soya - Basuh
1/2 btg Carrot - Potong pendek
1/4 btg Celery - Potong pendek
1/4 btg Leek - Potong pendek
4 biji Bwg Putih - Ketuk sedikit
1 inci Halia - Ketuk sedikit
1/2 biji Tomato
2 tsp Serbuk Pati Ikan Bilis
1/2 tsp Gula
2 tbs Garam
1/2 tsp Serbuk Lada Putih
Cili Kicap :
15 biji Cili Padi - Potong kecil
1 tbs Kicap Manis
4 tbs Air Stok / Air Panas
Minyak Bawang Putih :
10 biji Bwg Putih - Cincang
15 ml Minyak
1. Untuk stok - Masukkan air ke dalam periuk bersama ikan bilis yg telahh dibasuh & diikat dgn kain muslin agar stok tidak keruh nanti, kulit udang, rangka ayam, kacang soya ( ini lah rahsianya agar stok sedap & lemak) dan semua bahan lain.
2. Didihkan perlahan stok selama 90 minit, pastikan api kecil sahaja agar stok tidak mengelegak (ini teknik utk mendapatkan stok yg jernih)
3. Untuk Cili Kicap - Masukkan cili padi potong ke dalam mangkuk, tuangkan air panas & terus toskan, masukkan kicap & stok panas.
4. Untuk Minyak bawang putih - Panaskan minyak & goreng bawang putih cincang hingga kekuningan, angkat & toskan. Bila minyak sudah sejuk, campurkan kembali bawang putih goreng tadi & simpan di dalam botol.
5. Minyak & bawang putih goreng ini boleh dimakan bersama masakan sup yg lain
6. Celur sebentar kwey teow halus ( kwey teow yg halus adalah utk masakan berkuah/sup manakala kwey teow yg lebar utk masakan bergoreng), celur isi udang tadi & toskan.
7. Untuk menghidang - Tapis stok ke dalam periuk lain, didihkan dan campurkan fish ball, fish cake, telur & sayur.
8. Masukkan kwey teow & isi udang ke dalam mangkuk, sendukkan sup berserta fish ball & sayur tadi. Taburkan daun bawang, minyak & bawang putih goreng serta cili kicap.
9. Jangan lupa baca bismillah & doa makan dulu ya. Selamat menjamu selera..
No comments:
Post a Comment