Thursday, December 3, 2015

Petua Buat Tomyam sendiri di rumah

Nurul Nadia added 18 new photos to the album: Tomyam pedas.





Bahan sy guna utk tumis
-halia
-serai
-lengkuas
-bwg putih
**sume ni sy ketuk cket2




Sayur sy guna carrot jer sbb tu jer yg ada kt dapur,hihi..klo korg nk ltak syur lain pun bole up to u

Daun limau purut 2-3 helai..maaf da kecut,hikhik..tp still ada bau lg


Tomato sbiji potong 4,bwg besaq sbiji potong 4 tp sy ptong 6,huhu..then cili padi ikut pedas korg la belah dua jer



Yg ni tomato sbiji potong2 then blend kan bg hancur,masa blend tu taruk air cket jer..tujuan sy blend sbb nk bg tomyam sy jd pekat..xceroi sgt org kedah kata,huhu



Mcm biasa ayam ngan sy xdpt dipisahkan,huhu..ayam ni ptong kcik2 tp jgn kcik sgt tau sbb nti da masak jd kecut plak



Sy guna bahan nie..pes tomyam botol purple tu,mmg sedap..cili paste,jus limau nipis n susu pekat..ada stgh org,diorg gunakan ssu cair bole jgk tp taruk lam 1/2 cwn aje



1stly pnaskan minyak 1 sudu aje,xmo lbih2 then tumiskan bahan yg diketuk td smpai naik bau..halia,serai,lengkuas n bwg pth



Da naik bau,msukkan cili paste 1 sudu,tomyam paste 2 sudu n kaco bg sebati n biar jap bg kluar minyak tu cket..api slow jer



Pastu msukkan tomato blend



Msukkan air sparuh dlu then kaco bg rata supaya paste td xberketul..



Kmudian msukkan ayam n time ni bole la tmbh air ikut korg nk kuah byk mana..




Msuk plak carrot n daun limau purut..biar jap

Da agak2 nk mendidih tu msukkan bwg n cili padi



K da mendidih cmni bole la taruk bahan perasa garam n aji..optional klo korg xsuka aji,xyah taruk..

Kco sebati n agak2 carrot da empuk n ayam da masak,bole taruk tomato..tomato xleh msuk awal2 sbb nti lembik







Last skali msukkan la jus limau nipis 1 sudu



Yg ni susu pekat td 1 sudu,api pastikan slow ye...kaco2 rata n rasa suma da cantik,siappp laa😍😍

Ini la rupa tomyam saya..pedas,pekat n likat..hihi,jemput mkn😊😊



No comments:

Post a Comment