super spicy dry chilli chicken indian style. memang berasap makan ni tapi tu la yang buat kita tambah berkali-kali kan. kesian gak tengok cik abg makan sampai berpeluh-peluh tapi senang hati bila dia tambah sampai 2 kali. memang torbaikkk
bahan-bahan :
- ayam
- garlic , ginger , onion (chopped)
- cili padi (tumbuk kasar)
- telur
- baking soda
- tepung jagung
- kicap, sos cili, sos tiram
- minyak masak
- serbuk cili
- black pepper
- sesame seeds
p/s: utk lebih sedap, campur capsicum & daun bawang. tak letak sebab takde stock dlm peti ais
- ayam
- garlic , ginger , onion (chopped)
- cili padi (tumbuk kasar)
- telur
- baking soda
- tepung jagung
- kicap, sos cili, sos tiram
- minyak masak
- serbuk cili
- black pepper
- sesame seeds
p/s: utk lebih sedap, campur capsicum & daun bawang. tak letak sebab takde stock dlm peti ais
dalam bekas,gaul sebati ayam dgn telur, tepung jagung, serbuk cili, black pepper, garam & baking soda. perap dlm 15 minit
goreng ayam, tos & ketepikan
tip nana :
1) nak kasi juicy, sebelum perap dgn bahan perapan, perap dulu ayam dengan air sejuk, garam , gula & cuka selama 2 jam dlm peti ais.
2) nak kasik super duper crunchy, goreng ayam separuh masak dulu,angkat & rest kan dlm 15 minit then goreng semula sampai masak. ayam akan crunchy walau bercampur dgn gravy yg berair.
1) nak kasi juicy, sebelum perap dgn bahan perapan, perap dulu ayam dengan air sejuk, garam , gula & cuka selama 2 jam dlm peti ais.
2) nak kasik super duper crunchy, goreng ayam separuh masak dulu,angkat & rest kan dlm 15 minit then goreng semula sampai masak. ayam akan crunchy walau bercampur dgn gravy yg berair.
No comments:
Post a Comment