Monday, December 21, 2015

resipi super spicy dry chilli chicken indian style

super spicy dry chilli chicken indian style. memang berasap makan ni tapi tu la yang buat kita tambah berkali-kali kan. kesian gak tengok cik abg makan sampai berpeluh-peluh tapi senang hati bila dia tambah sampai 2 kali. memang torbaikkk






bahan-bahan :
- ayam
- garlic , ginger , onion (chopped)
- cili padi (tumbuk kasar)
- telur
- baking soda
- tepung jagung
- kicap, sos cili, sos tiram
- minyak masak
- serbuk cili
- black pepper
- sesame seeds

p/s: utk lebih sedap, campur capsicum & daun bawang. tak letak sebab takde stock dlm peti ais

dalam bekas,gaul sebati ayam dgn telur, tepung jagung, serbuk cili, black pepper, garam & baking soda. perap dlm 15 minit

goreng ayam, tos & ketepikan

tip nana : 
1) nak kasi juicy, sebelum perap dgn bahan perapan, perap dulu ayam dengan air sejuk, garam , gula & cuka selama 2 jam dlm peti ais.
2) nak kasik super duper crunchy, goreng ayam separuh masak dulu,angkat & rest kan dlm 15 minit then goreng semula sampai masak. ayam akan crunchy walau bercampur dgn gravy yg berair.




No comments:

Post a Comment