Masak Apa Hari Nie???!!!
Alhamdulillah,, sy dah siap masak dan dah sudah makan,,
Seperti yg dirancang,, nasi ayam madu in the house,,
Di cni sy share resepi cara sy yer,,, nak kongsi silakan,,,
Terima kasih,,, dan selamat mencuba!!!
Seperti yg dirancang,, nasi ayam madu in the house,,
Di cni sy share resepi cara sy yer,,, nak kongsi silakan,,,
Terima kasih,,, dan selamat mencuba!!!
~~Nasi Ayam Madu Kampung Style~~
Basuh ayam dan toskan
(sy suka isi ayam bahagian paha jer)
(sy suka isi ayam bahagian paha jer)
Tumbuk bawang putih dan halia
Gaul bawang putih dan halia tadi ke dlm ayam yg dah dbasuh.
Masuk air ke dlm ayam td dan rebuskan di dlm periuk.
Rebus sehingga mendidih dan tutup api
Asingkan ayam yg drebus td dgn air rebusan...
Ai4 rebusan dgunakan utk buat sup, utk masak nasi, buat sos dan kicaP.
Perlu asingkan air rebusan.
Bila dah agak sejuk, masukkan bhn perapan ayam.
*kicap pekat
*sos tiram
*bhn perasa
*madu
Perap seketika dan sedia digoreng,
Resepi Nasi
*basuh beras dan toskan
Asingkan ayam yg drebus td dgn air rebusan...
Ai4 rebusan dgunakan utk buat sup, utk masak nasi, buat sos dan kicaP.
Perlu asingkan air rebusan.
Bila dah agak sejuk, masukkan bhn perapan ayam.
*kicap pekat
*sos tiram
*bhn perasa
*madu
Perap seketika dan sedia digoreng,
Resepi Nasi
*basuh beras dan toskan
Bahan tumis nasi,
*bwg putih
*bwg merah
*halia
*kayu manis
*bunga lawang
*buah pelaga
*daun pandan
*bwg putih
*bwg merah
*halia
*kayu manis
*bunga lawang
*buah pelaga
*daun pandan
Panaskan butter/majerin
Masukkan bhn tumisan,, masak hingga berbau dan kekuning
Masukkan air rebusan ayam mengikut sukatan beras.
Masukan bhn perasa dan sedikit serbuk kunyit.
Masak sehingga mendidih.
Masukan bhn perasa dan sedikit serbuk kunyit.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan air rebusan td ke dlm beras. Dan letak di dlm rice cooker.. Tggu hingga masak
Bahan sos
Blend bwag putih dan cili besar..
Masukkan sedikit air rebusan ayam.
Masukkan sedikit cuka, garam dan gula serta serbuk perasa.
Masak atas api sehingga mendidih.
Masukkan sedikit air rebusan ayam.
Masukkan sedikit cuka, garam dan gula serta serbuk perasa.
Masak atas api sehingga mendidih.
Bahan Kicap
-sos tiram
-kicap pekat
Bancuhan tepung jagung.
Masak diatas api yg kecil shingga mendidih.
-sos tiram
-kicap pekat
Bancuhan tepung jagung.
Masak diatas api yg kecil shingga mendidih.
No comments:
Post a Comment