Monday, August 31, 2015

Resipi ROTI SUSU FULL CREAM

Adamsufi Mazri's album.

ROTI SUSU FULL CREAM

Updated about 10 months ago
assalammualaikum...mama kongsikan satu lagi resepi koleksi GERENTI JADI MAMA ..BUN YANG CUKUP GEBU AND MANTOP....SERIOUSLY GEBU ..MUST WATCH VIDEO DI LINK TERAKHIR YANG MAMA BERIKAN SEBAGAI BUKTI NYA...HIIHI...THIS TIME ..mama fully guna susu sejuk ...tak seperti bun bun lain yang penyediaanya perlu menggunakan air suam ...namun satu perkara yang penting..harus pastikan anda menggunakan yis yang baru , elok and tak masuk angin ok ...if tak confident ngan yis tu still elok or tidak ..boleh guna cara anda bancuh doh roti sebelum nie iaitu mencampurkan yis ke dalam air suam ( gantikan susu sejuk tu ke susu suam pun boleh ) and biarkan yis mengembang baru guna ok ..so jom skodeng resepi nya ..sila abaikan bentuk2 bun mama yang entah apa apa tu ye..still belajar cara nak bentukkan roti till perfect

BAHAN A
500 gram tepung high protein ( t.gandum biasa pun boleh )
110 gram gula halus
7 gram yis kering
5 gram bread improver

BAHAN B
1 biji telor A
240 ml susu full milk dutch lady/ or any kind of milk ok ( pastikan sejuk susunya)
1/4sudu kecil garam halus

BAHAN C
80 gram butter

BAHAN D
SUSU/AIR/MADU – DISEMBUR ATAS BUN SEBELUM DI MASAK
BUTTER- DI SAPU DI ATAS BUN SEJURUS BUN MASAK

CARA2NYA:
Satukan semua bahan A sebati

Kemudian add BAHAN B and terus menguli ..part menguli .adunan memang totally lembut lembik ..dont worry keep on kneeing …rujuk video demo cara mama uli doh untuk bun kacang merah dulu ..uli hingga sebati and jadi doh elok

- NIE LINK VIDEO CARA MAMA ULI TIME BUAT DOH BUN KACANG MERAH
https://www.facebook.com/video.php?v=786156348089293&set=vb.100000848067499&type=3 VIDEO 1
https://www.facebook.com/video.php?v=786161108088817&set=vb.100000848067499&type=3 VIDEO 2

Bila dah jadi doh add butter and keep on kneeing till doh elastic…untuk adunan 500 gram nie if uli guna tangan dlm 1 jam baru elastic..bergantung pada kekuatan ultramen taro anda ketika menguli ok ….

Once dah jadi doh yang cantik…letak dlm bekas yang dah di oles sedikit minyak and a bit minyak sikit kat permukaan doh then seal and wrap kemas…letak kat tempat yang panas untuk doh kembang sekali ganda…

MEMO: CARA MAMA NAK CEPAT KAN PROSES KEMBANG KAN DOH :
1) MAMA PANASKAN OVEN THEN SWICH OFF ELECTRIK ..AND LETAK BEKAS BERISI DOH YANG DAH DIWRAP KEMAS AND TUTUP DENGAN KAIN LEMBAP ..CEPAT IA MENGEMBANG DLM 20 MINIT DAH GABAK MENGEMBANG
2) CARA 2: TELAK DLM OVEN YANG BAWAH NYA KITA LETAK SEMANGKUK AIR PANAS…WAP KAN MANGKUK DOH TU
3) CARA3: LETAK TEPI PETI ICE
4) CARA 4 : LETAK DLM KERETA TIME PANAS TERIK
5) CARA 5: LETAK ATAS RICE COOKER YANG TENGAH KEEP WARM

Once dh kembang sekali ganda…tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin,…
Then boleh terus ke proses pembentukkan
Anda boleh bentuk bulat biasa or letak filling or ikut lah style apa pun yang uolls nak buat…
Bagi mama ..dari satu doh nie mama buat kan :
- Roti sardine- 30 gram
- Roti cheesedale-60 gram
- Roti pizza- 50 gram
- Roti sosej - 70 gram
- Roti kacang merah 65 gram
- Roti sosej cheese mini 40 gram

Boleh rujuk cara mama membentuk comot kat pic tu ya…

Once dah bentuk kan doh ..rehat kan sebentar dlm 10-15 minit atau sehingga doh tadi kembang , sembur dengan sedikit air/ susu / or madu kat permukaan bun before baking .( mama guna susu yang di isi dlm bekas yang boleh sembur tu ).untuk kasi shining ..nk sapu pun boleh .. griss kan Loyang yang nak digunakan dengan butter .

PASTIKAN OVEN ANDA TELAH DI PANASKAN TERLEBIH DAHULU SELAMA 10 MNT PADA SUHU 180’C API ATAS BAWAH OK

ONCE oven dah panas…bakar roti anda selama 15-20 mnt sehingga permukaan keperangan cantik

Dah masak terus sapu butter untuk kasi kilat ya

Then boleh lah ngap …

Sila click kat link video ni untuk tengok betapa gebunya bun bun mama ni ..
https://www.facebook.com/video.php?v=787525484619046&pnref=story
teruja dengan resipi roti ni.. sampai post dulu.
hehehe

No comments:

Post a Comment