Sunday, November 1, 2015

Resipi Sambal Belacan Tahan Lama

Puan Faezan Afza to 
September 6
Bekal utk suami g kawad kl esok...
‪#‎sambal‬ belacan
‪#‎2bulan‬ pn masih boleh dimakan...
‪#‎resepi‬ ada kt gambar
‪#‎belajar‬ dgn mertua...petua kedai makan dikelantan...hehehehe

1-bahan2 cili padi merah + cili merah besar + bwg putih + limau kasturi + belacan + cuka + garam + gula + ajinamoto
2-Potong cili besar + bwg putih + cili padi...basuh & tos sehingga kering...
Limau kasturi dibelah 2 dan dibuang biji..
Campur semua bahan & kacau sebati dlm bekas..
3-masa nk blender jgn boh air..klau rase kering...just tmbah cuka...klau boh air..sambal xtahan lama ye...




untuk tahan lama simpan dalam peti ais ye

No comments:

Post a Comment