Friday, November 6, 2015

Masak Udang Berempah aka Kari Udang Simple

Resipi Asal oleh :



Einie Noraini

Udang yg telah dibuang kulitnye. Saya buang semua kulit sbb senang anak2 nk mkn.

2 sudu besar rempah kari. Dibancuh dgn sedikit air.

Bahan tumisan spt biasa. 2 biji bwg merah, 2 biji bwg putih, seinci halia ( semua bahan2 ni dihiris. Kalau nk tumbuk pun boleh ikut suka ) & sedikit daun kari.

Sedikit santan pekat. Tp saya guna lebih kurang 5, 6 sudu je td..

Tumis bahan2 yg telah dihiris td bersama daun kari. Tumis hingga naik bau n kekuningan.

Pastu masuk la rempah kari yg tlh dibancuh dgn sedikit air. Agak2 sampai pecah minyak. Buka api perlahan je.

Setelah pecah minyak masukkan udang. Kacau udang tu sehingga separuh masak.

Pastu masuk la santan pekat. Ikut suka nk byk kuah masuk byk. Klu nk kering masuk sikit je. Masukkan sedikit garam, gula n bhn perasa. Biarkan seketika hingga btul2 masak.

Dah siap utk dimakan bersama nasi atau roti










No comments:

Post a Comment