Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh
bulatkan doh myk dan
doh margerin sama byk
x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk
leperkan sedikit doh mykmasukkan doh margerin didlmnya
jadi seperti ini
rehatkan dlm 5 min
ambil 1 bahagian doh td canai
selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti
gulung , letak memanjang seperti ini
kemudian di canai memanjang
seperti ini
kemudian gulung lg
siap digulung kesemuanya
kemudian di potong annggaran 1/2 in
atau lebih sedikit
yg sudah dipotong2 td
canai seperti ini
sebelah bawah nya nanti
yg akan kt isi kan inti
maaf xde pic yg dh buh inti
kelimkan
Assalamualaikum, kenalkan saya qifty dari Indonesia, mau tanya ukuran cawan itu apakah sama dengan cup?
ReplyDeletejika dikonvers ke ukuran berat gram, berapakah gram kah untuk 1 cawan?
Karena saya terbiasa(di Indonesia terbiasa resep dengan ukuran berat gram).
Terima kasih atas penjelsannya.
Salam
Qifty
Asalamualaikum
ReplyDeleteCantik kejadiannya
I nk mencubanya nanti
Tq share cara membuatnya
Asalamualaikum
ReplyDeleteCantik kejadiannya
I nk mencubanya nanti
Tq share cara membuatnya
Asalamualaikum
ReplyDeleteCantik kejadiannya
I nk mencubanya nanti
Tq share cara membuatnya