Tuesday, September 1, 2015

Tips buat Karipap pusing

Hari ni kite nak share resipi step by step karipap pusing shared Mas Cotek's album.



Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn

Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh

bulatkan doh myk dan
doh margerin sama byk
x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk

leperkan sedikit doh mykmasukkan doh margerin didlmnya 

jadi seperti ini
rehatkan dlm 5 min

ambil 1 bahagian doh td canai

selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti

gulung , letak memanjang seperti ini 

kemudian di canai memanjang 

seperti ini 
kemudian gulung lg
siap digulung kesemuanya
kemudian di potong annggaran 1/2 in
atau lebih sedikit
yg sudah dipotong2 td
canai seperti ini
sebelah bawah nya nanti
yg akan kt isi kan inti
maaf xde pic yg dh buh inti
kelimkan

4 comments:

  1. Assalamualaikum, kenalkan saya qifty dari Indonesia, mau tanya ukuran cawan itu apakah sama dengan cup?
    jika dikonvers ke ukuran berat gram, berapakah gram kah untuk 1 cawan?
    Karena saya terbiasa(di Indonesia terbiasa resep dengan ukuran berat gram).

    Terima kasih atas penjelsannya.

    Salam
    Qifty

    ReplyDelete
  2. Asalamualaikum
    Cantik kejadiannya
    I nk mencubanya nanti
    Tq share cara membuatnya

    ReplyDelete
  3. Asalamualaikum
    Cantik kejadiannya
    I nk mencubanya nanti
    Tq share cara membuatnya

    ReplyDelete
  4. Asalamualaikum
    Cantik kejadiannya
    I nk mencubanya nanti
    Tq share cara membuatnya

    ReplyDelete